2126 poze   156265 vizite
Albume
01 contact01 PORUMBEI ALBI pentru nunti si botezuri02 - VANZARI-CUMPARARI1 FLORILE MELE - senzatie de viata in casaaa manastirea mea de suflet Sfanta Treime Stiubieni   Biserica din Vlasinesti   La Manastirea Petru Voda jud Neamt   La Manastirea Secu jud Neamt   La Manastirea Sihastria Voronei jud Botosani   La Manastirea Varatic jud Neamt   La Manastirea Vorona jud Botosani   La Schitul Sihla jud Neamt   Manastirea Sihastria jud Neamt   Prin Ardeal-august 2013-2014aa1 DE PRIN CURTE SI IMPREJURIMIAlbinuteleBOLI IEPURICăprițelecustile urecheatilor meiiepuri   1-BERBEC GERMAN - MARELE BERBEC      01 femea BG thuringian         cuib 1 din 25 04 2017      02 femela BG galben      03 femela BG galben      04 femela BG mignon cu desen         cuib 1 din 15 02 2017      1 mascul BG galben      2 mascul BG thuringian cu desen   7-HRANA IEPURILOR      Schema de tratament la iepuri   9 G A S T R O N O M I A      bulz moldovenesc      friptura de iepure la cuptor      iepure cu sos de busuioc      iepure in oala romana      iepure la ceaun      prepelite la ceaun      Raci roscovani   cusca noua   EXPOZITIA NATIONALA A ROMANIEI SUCEAVA - 2014      2 Expo 22-24 01 2016      3 Expo 13-15 ian 2017 Suceava         campionii meimaghiar oplositpapusica meaPERUSII mei   0 papagali MICUL ALEXANDRU   1 Papagali Nimfa   2 papagali Cantatori   3 Canari Roller   4 ZEBRUTE AUSTRALIENE   5 PORUMBEI      Siberieni         evolutia unui Siberian      Voiajori albi   mica mea voliera   Prepelite   problemele unui perusPISIpoze pentru cojocariumariuscezar -Dorohoi BTpoze pentru ailoaiegabriel -Cotusca BTpoze pentru alexx88poze pentru andreis -Saveni BTpoze pentru belciugdorupoze pentru benybentapoze pentru Bogdan Vezeteupoze pentru bogdan1981 -Darabani BTPoze pentru brostenipoze pentru eduardbotosanipoze pentru Falibogapoze pentru feo4you -Dorohoi BTpoze pentru florinBT -Vlasinesti BTpoze pentru FlorinRobertpoze pentru georgecoco -Saveni BTpoze pentru gogutapoze pentru iliedamian -Partesti SVpoze pentru ionut0108 -Saveni BTpoze pentru Ionut98poze pentru ionutmiorcanenu -Avrameni BTpoze pentru lazarcostepoze pentru Liviu Ciubotariupoze pentru martianu -Iasipoze pentru Mihai Marius Pricoppoze pentru Miruna si Melissa-Saveni BTpoze pentru moisedaniel -Bucurestipoze pentru nicu1966poze pentru pancu -Brasovpoze pentru paulownia2014-Apahida Clujpoze pentru petrolistul -Dorohoi - BTpoze pentru raduteo -Ploiesti PHpoze pentru razvansilvasPoze pentru SimonKatoBarnipoze pentru sorinflorea -Dejpoze pentru Stefanestipoze pentru szantopoze pentru vitalie87 Chisinaupoze pentru X din Botosanisi aici e frumos   In vizita la crescatori de pasari si animale din MaramuresXX iepuri pe care nu-i mai amXXX kars

membru din 11 March 2011

1-BERBEC GERMAN - MARELE BERBEC

Iepurii mei de suflet: Berbecul German


culori omologate la rasa berbec
Culorile omologate sunt:gri-aguti,gri-fier,chinchila,alb,negru,albastru,havana,lila,aguti-rosiatic (hasenfarbig),rosu,galben,thuringian,opal (blaugrau),alb cu ochi albastri,issabel (thurigian pe albastru) si toate aceste culori in varianta cu mantie.
f BG 95 p la Expo Suceava 2017
f BG 95 p la Expo Suceava 2017
f BG 96,5 p (achizitie Aviatorul)
f BG 96,5 p (achizitie Aviatorul)
f BG 94,5 p
f BG 94,5 p
m BG 95 p
m BG 95 p
campioana 96,5 p expo Suceava 2017
campioana 96,5 p expo Suceava 2017

Comentarii album • 39
yonel 18 January 2017  
Sunteti un om pasionat si meritati exemplare foarte bune . Va doresc multa bafta pe viitor.
Raportează
licadanila 18 January 2017  
Multumesc frumos!
Imi pare bine ca ne-am cunoscut personal, fata catre fata, nu doar virtual.
Succe si Doamne ajuta!
Raportează
petrolistul 17 January 2017  
exemplare deosebite. felicitari
Raportează
licadanila 17 January 2017  
Multumesc frumos!
Va invit sa ii vizitati si acasa. In expo i-ati vazut.
Raportează
ionut98 17 January 2017  
Faina femela thuringer!
Noroc la puiuti campioni!
Raportează
licadanila 17 January 2017  
Multumesc!
Raportează
ilyeniga 17 January 2017  
Frumosi,,!
Raportează
licadanila 17 January 2017  
Multumesc frumos!
Raportează
ionut0108 1 November 2016  
superbi! bafta cu ei!
Raportează
licadanila 1 November 2016  
Multumesc frumos Ionut!
Raportează
iepurecalifornian 31 October 2016  
Frumosi! Mult succes!
Raportează
licadanila 31 October 2016  
Multumesc mult!
Stima!
Raportează
Boby86 31 October 2016  
Frumoși bafta
Raportează
licadanila 31 October 2016  
Multumesc frumos!
Raportează
RobertPanzariu 31 October 2016  
Sa va traiasca si sa fie sanatosi
Multa bafta in continuare Numa bine !!!
Raportează
licadanila 31 October 2016  
Multumes frumos Robert!
Am inceput de la ZERO si sper sa nu treaca nimeni prin ce am trecut eu...
Succes si numai bine!
Raportează
licadanila 26 October 2016  
BERBEC GERMAN_Standard
Iepurii ar trebui sa aiba intotdeuna la dispozitie apa proaspata
Cantitatea de apa se face in functie de temperatura mediului ambient, de tipul furajelor (in cantitati mai mari in cazul hranirii cu furaje concentrate si in cantitati mai mici in cazul hranirii cu furaje verzi), de starea de sanatate sau de starea de gestatie. Necesarul de apa zilnic este de 0,7 litri/zi la femelele gestante si masculi, de 1,5 litri/zi la femelele in lactatie si de 0,4 litri/zi la tineret. Lipsa apei provoaca o scaderea a aportului de alimente si duce la aparitia imbolnavirilor.


BERBECUL GERMAN : este o rasa de iepuri de talie mare.

Istoricul rasei : cunoscuta in Anglia si Franta din anii 1800, apare in Germania in 1869, iar in 1933 este recunoscuta si denumita rasa "Berbec German".

Varietate de culori:

· toate nuantele de gri, negru, albastru, rosu, galben, havana si maro rosiatic;
· culoarea argintie este exclusa;

Greutate:

· minima:4,5 kg
· normala:peste 5,5 kg
· maxima: nu se cunoaste cu exactitate

Desen corporal :

· asemanator unei mantii, capul predmoinant colorat;
· pata de pe frunte, ramura mandibulara, buza inferioara, pieptul, partea inferioara a cozii si membrele sunt de culoare alba;

Defecte usoare:

· corp intins
· cap si coroana imperfecta,
· gat lung,
· urechi putin subtiri sau pliate,
· piele lasata,
· o gusa mai mare,
· usoare defecte ale culorii;

Defecte grave:

· deformari corporale
· forma a capului imperfecta,
· coroana nedefinita,
· una sau ambele urechi ridicate temporar
· mai putin de 38 cm si mai mult de 45 cm lungimea urechilor,
· putin puf,
· urechi subtiri sau pliate,
· gusa prea mare,
· blana prea scurta;

Grila de evaluare
•Forma corpului si tipul - 20 puncte
•Greutatea - 10 puncte
•Parul - 20 puncte
•Capul - 15 puncte
•Urechile - 15 puncte
•Culoarea - 15 puncte
•Sanatate si ingrijire - 5 puncte


1. Forma corpului si tipul

Corpul este lat, masiv, indesat dar nu bleg. Trunchiul apare scurt, lat in umeri, cu partea din spate bine definita si rotunjita. Ceafa este scurta, puternica si cu partea gatului scurta. Picioarele sunt scurte, drepte si foarte puternice. Iepuroaica este ceva mai fina, totusi trebuie sa aibe si ea o forma a corpului masiva. O gusa nu prea mare, corect formata, este permisa la femele.

2. Greutatea

Greutatea minima este de 4,50 kg, greutatea normala 5,50 kg, greutatea maxima 9 kg.

Evaluarea greutatii
•De la 4,50 kg - 7 puncte
•de la 4.75 kg - 8 puncte
•de la 5.00 kg - 9 puncte
•intre 5.50-9.00 kg - 10 puncte

3. Parul

Puful este foarte dens si are un par bun, egal peste tot, nu prea aspru. Lungimea parului este de cca. 4 cm. Urechile sunt bine acoperite cu par.

4. Capul

Capul este un cap specific de berbec, care trebuie sa fie bine definit atat la mascul, cat si la femela. Trebuie sa fie scurt, cu fruntea si partea botului late si cu un nas puternic curbat (nas acvilin) si zona obrajilor este bine dezvoltata. Ochii sunt mari si nu bagati inauntru.

5. Urechile

Prezinta la baza margele (coroana) bine dezvoltate si impreunate si sunt purtate pe ambele parti ale capuluiin forma de potcoava, in mod tubular, cu deschizatura spre interior. Urechile sunt late, carnoase si bine rotunjite la capete. Lungimea este intre 38 si 45 cm.

6. Culoarea

Toate culorile in afara celei argintii sunt acceptate. Sunt valabile cerintele coloristice reprezentative fiecarei rase, la culorile gri si galben sunt valabile caracteristicile generale.

7. Sanatate si ingrijire

Vezi caracteristici generale.

8. Defecte usoare

Corp intins, cap si coroana imperfecta, gat lung, urechi putin subtiri sau pliate, piele lasata, o gusa mai mare, usoare defecte ale culorii. Din punct de vedere coloristic sunt permise defectele prezentate in caracteristicile generale. Orice abatere de la caracteristicile generale.

9. Defecte grave

Deformari corporale. Forma a capului imperfecta, coroana nedefinita, una sau ambele urechi ridicate temporar. Mai putin de 38 cm si mai mult de 45 cm lungimea urechilor, putin puf, urechi subtiri sau pliate, gusa prea mare, blana prea scurta. Din punct de vedere coloristic sunt valabile defectele stabilite in rasele de pornire sau in caracteristicile generale. Orice abatere de la caracteristicile generale.

Dinamica greutatii corporale
Varsta (luni) .... # 1 luna * 2luni * 3luni * 4luni * 5luni * 6luni * 7luni * 8 luni #
Greutatea (kg) # 0,65kg * 1,4kg * 2,4kg * 3,3kg * 4,0kg * 4,7kg * 5,4kg * 6,0kg
Raportează
licadanila 2 June 2016  
CONCEPTUL DE RASĂ PURĂ - împerecherile la rasa Berbec Uriaș .

Se cunoaște că pentru berbeci uriași sunt evidențiate la nivelul standardului european două rase distincte : Berbecii uriași și berbecii uriași cu desen (sau cu mantie) sau cum mai spun crescătorii, berbecii mantulați.
De fapt ar fi o rasă, dar comisia de standardizare europeană care lucrează cu standardele raselor, așa a stabilit, iar dacă sunt mai mult de 3 criterii diferite se consideră o rasă diferită. Distincția este că berbecii cu desen au culoarea albă și mantia pe culoarea specifică desenului - evident și criteriile de apreciere sunt diferite; la berbecii uriași unicolori se apreciază capul și urechile separat, iar la berbecii cu manta deoarece apare desenul care se apreciază separat, capul și urechile se apreciază la un singur criteriu împreună.
Dar tema discuției este despre cum ar trebui să se facă împerecherile la aceste rase pentru a obține în descendență produși care să se încadreze în standard.
Normal pentru obținerea unor caractere omogene, ar trebui ca toți crescătorii să împerecheze iepuri care fenotipic sunt asemănători. Ce se înțelege prin acest lucru ? Că părinții trebuie să fie de vârste apropiate, să aibă o dezvoltare corporală suficient de bună care se încadrează în standard, greutatea, forma corpului și tipul, părul, capul urechile și culoarea să fie asemănătoare. Se recomandă ca aceste criterii după care se face selecția să fie îndeplinite, tocmai ca produșii obținuți să transmită mai departe aceleași caractere ale rasei.
Am aici o observație: dacă cel mai adesea crescătorii împerechează ceea ce este foarte bun cu ceea ce este foarte bun, în privința culorii acest lucru nu este respectat .
Conceptul de rasă pură implică conceptul de conservare a caracterelor - vrem o anumită talie, o anumită formă a corpului, vrem o anumită poziție, o anumită lungime la urechi, vrem o anumită conformație a capului și urechilor și nu în cele din urmă dorim o anumită culoare care să fie strălucitoare, uniformă, fără defecte ușoare sau grave.
Pentru culoare sunt mai multe criterii de arbitraj din cele 7 de pe foaia de arbitraj, în funcție de rasă, care este la fel de important ca oricare dintre celelalte criterii, și care sunt cotate cu 15 puncte.
Ce apreciem din punct de vedere al culorii ?
Apreciem la culoare : intensitatea culorii, uniformizarea culorii, culoarea de acoperire, intermediară și de bază, strălucirea, omogenitatea ( adică inexistența de fire albe sau nuanțe de alte culori, inexistența de pete de altă culoare.
Iată deci că aceste criterii ne pot oferi foarte multe informații, dar adesea crescătorii sunt depunctați la acestea. Oare de ce?
Trebuie să spunem că unele defecte ușoare sau chiar grave cu privire la criteriul culoare se datorează faptului că împerecherile nu respectă regulile de păstrare a culorilor și conservare a acestora prin împerechere. Împerecherile trebuie să se facă în marea majoritate a cazurilor pe aceeași varietate de culoare: adică agouti cu agouti, galben cu galben, albastru cu albastru, galben de turingia cu galben de turingia și așa mai departe.
Gândiți-vă puțin ce se poate întâmpla dacă amestecăm culorile între ele !? Depinde și ce culori sunt amestecate, pentru că unele culori prin combinare au reguli stricte de segregare. Dacă acestea sunt curate, vor rezulta din împerechere aceeași culoare, iar dacă culorile sunt amestecate și nu sunt curate fiind obținute prin amestec atunci va rezulta un cuib multicolor, practic produșii vor avea un genotip de gene de culoare amestecate.
Ceea ce trebuie subliniat, este că prin amestecul culorilor, adică împerecherea între părinți de culori diferite, riscăm să obținem exemplare care din punct de vedere al culorii nu vor avea o culoare omogenă pe toată suprafața corpului, pot apare nuanțe mai slabe ca intensitate la culoarea de acoperire sau de bază, deci culori șterse, desenul nu va mai fi la fel de evident sau intens, vor putea apărea nuanțe distorsionate de culori care nu pot fi încadrate într-un anumit standard de culoare.
Culorile deja au fost foarte bine evidențiate în standarde, dar tentația de a experimenta este foarte mare la unii crescători datorită varietăților de culoare obținute și diversității coloristice, numai că fenotipic aceste nuanțe nu pot fi încadrate în standard la culoarea respectivă.
De aceea crescătorii care nu cresc rasa berbec în rasă curată, adică pe varietatea de culoare curată, vor avea mai puține șanse și posibilități să obțină exemplare de calitate conform standardului.
Fără cunoștințe solide de segregare a culorilor împerecherile între culori diferite nu sunt recomandate, și mai ales între exemplare care au ambii părinți diferiți ca și culori.
Dacă vrem să creștem iepuri în rasă pură, nu putem să abandonăm conceptul de rasă pură și să experimentăm, sub acoperișul afirmației că sunt aceeași rasă și să zicem că avem varietăți diferite de culoare fiindcă culorile vor fi amestecate, nu vor mai fi curate.
Nu putem abandona calitatea genetică și fenotipică de dragul diversității coloristice, fiindcă atunci ne îndepărtăm de la scopul nostru principal, acela de a crește iepuri de rasă pură. Acest concept implică creșterea și împerecherea între animale cu aceleași culori, pentru a obține conservarea calităților în cadrul criteriului culoare și nu numai.
Puritatea culorii contează foarte mult pentru punerea în evidență a intensității culorii, a strălucirii, a uniformizării a existenței unei culori intense pe întreaga lungime a firului de păr de la culoarea de bază la cea acoperitoare. Alte nuanțe, reflexe, desen șters, culoare ștearsă, culori amestecate, neomogenitate, neuniformizare, pete sau fire albe sunt de nedorit și reprezintă defecte ușoare sau grave în funcție de încadrarea în standard.
Totuși sunt posibile și unele compatibilități . Care ar fi acestea ? Compatibilitățile sunt pe aceeași varietate de culoare între berbecii unicolori și berbecii cu desen, pentru ameliorare am putea împerechea în cadrul aceleiași culori aceste două rase.
Împerecherile dintre varietățile de culoare care au și desen, cum ar fi turingia, sallander cu alte varietăți de culoare unicolore, sau între ele nu sunt recomandate fiindcă duc la obținerea unor nuanțe șterse ale desenului, și distorsiuni de culoare evidente sau diluție a culorii și desenului. Trebuie menționat că această culoare galben de turingia este o culoare de sine stătătoare, acel galben cărămiziu asociat cu desenul specific, care este standardizată și este dată de rasa respectivă.
Am întâlnit pe internet anumite referiri la turingian pe albastru sau turingian pe havana, ceea ce este impropiu spus , culoarea turingia este acel galben de turingia, nu pot fi culori galben pe albastru sau galben pe havana, ele nefiind dealtfel standardizate, sunt nuanțe de gene amestecate. Ele există evidențiate în codul științific al culorilor la iepuri, dar nu sunt standardizate în Standardul european al iepurilor de rasă.
La fel în cazul culorii sallander dată de rasa respectivă, culoarea este asociată cu desenul, alte nuanțe nefiind standardizate la nivel european.
Probabil evoluția și cercetările genetice vor duce și la apariția a noi desene, culori și rase, dar la momentul actual discutăm despre normele și regulile valabile la acest moment în domeniu.
Rămâne la aprecierea dvs. despre cum doriți să faceți împerecherile la aceste rase, în funcție de ceea ce vă doriți dvs., o calitate pe rasă curată a ceea ce însemnă o varietate de culoare pură, cu care să aveți rezultate în expoziții sau o diversitate coloristică într-adevăr încântătoare ochiului, dar necompetitivă expozițional și nici ca putere de transmitere a culorii pure.
Un iepure care are în ascendență 3-4 bunici de culori diferite, și părinții tot de culori diferite, va avea gene amestecate de culoare și un fenotip slab pe culoare, iar puterea de transmitere la urmași a culorii va fi slabă tocmai interacțiunii acestor gene din care unele au o dominanță mai pronunțată iar altele mai slabă.
Rasa pură se caracterizează printr-un genotip stabil inclusiv la culoare, dar mai ales fenotipul care este descris în standardul rasei pentru mai multe caractere să fie conform, inclusiv pentru culoare acest fenotip este foarte bine definit - iar caracteristica principală trebuie să fie puterea de transmitere a caracterelor rasei pure la urmași, adică inclusiv a culorii respective. Cuibul obținut la rasa pură trebuie să aibă produși omogeni și de aceeași culoare întotdeauna.
******************************************
Raportează
licadanila 2 June 2016  
(sursa de mai sus: domnul Marcel Balan).
Raportează
Toni7 26 March 2016  
-f.frumosi
Raportează
BBCIepuri 11 March 2016  
Superbe exemplare :) sa va traiasca :)
Raportează
licadanila 11 March 2016  
Multumesc frumos!
Asemenea va doresc!
Raportează
mariustarta 28 January 2016  
FRUMOSISI NUMEROSI...
Raportează
licadanila 28 January 2016  
Va multumesc!
Stima!
Raportează
gori 28 April 2015  
Frumosi toți, să vă trăiască !
Raportează
licadanila 28 April 2015  
Va multumesc frumos!
Raportează
alexescu 28 April 2015  
foarte frumosi
Raportează
licadanila 28 April 2015  
Multumesc frumos!
Raportează
EduardBotosani 23 February 2015  
Superbi, bafta !
Raportează
licadanila 1 March 2015  
Va multumesc frumos!
Doamne ajuta!
Raportează
gori 23 February 2015  
Foarte frumosi,sanatate!
Raportează
licadanila 23 February 2015  
Va multumesc frumos!
Stima!
Raportează
iliedamian 12 February 2015  
SUPERBI MULT SUCCES
Raportează
licadanila 12 February 2015  
Multumesc frumos!
Raportează
licadanila 12 February 2015  
Standard Rasa Marele Berbec
Grila de evaluare
•Forma corpului si tipul - 20 puncte
•Greutatea - 10 puncte
•Parul - 20 puncte
•Capuli - 15 puncte
•Urechile - 15 puncte
•Culoarea - 15 puncte
•Sanatate si ingrijire - 5 puncte


1. Forma corpului si tipul

Corpul este lat, masiv, indesat dar nu bleg. Trunchiul apare scurt, lat in umeri, cu partea din spate bine definita si rotunjita. Ceafa este scurta, puternica si cu partea gatului scurta. Picioarele sunt scurte, drepte si foarte puternice. Iepuroaica este ceva mai fina, totusi trebuie sa aibe si ea o forma a corpului masiva. O gusa nu prea mare, corect formata, este permisa la femele.

2. Greutatea

Greutatea minima este de 4,50 kg, greutatea normala 5,50 kg, greutatea maxima 9 kg.

Evaluarea greutatii
•De la 4,50 kg - 7 puncte
•de la 7.75 kg - 8 puncte
•de la 5.00 kg - 9 puncte
•intre 5.50-9.00 kg - 10 puncte

3. Parul

Puful este foarte dens si are un par bun, egal peste tot, nu prea aspru. Lungimea parului este de cca. 4 cm. Urechile sunt bine acoperite cu par.

4. Capul

Capul este un cap specific de berbec, care trebuie sa fie bine definit atat la mascul, cat si la femela. Trebuie sa fie scurt, cu fruntea si partea botului late si cu un nas puternic curbat (nas acvilin) si zona obrajilor este bine dezvoltata. Ochii sunt mari si nu bagati inauntru.

5. Urechile

Prezinta la baza margele (coroana) bine dezvoltate si impreunate si sunt purtate pe ambele parti ale capuluiin forma de potcoava, in mod tubular, cu deschizatura spre interior. Urechile sunt late, carnoase si bine rotunjite la capete. Lungimea este intre 38 si 45 cm.

6. Culoarea

Toate culorile in afara celei argintii sunt acceptate. Sunt valabile cerintele coloristice reprezentative fiecarei rase, la culorile gri si galben sunt valabile caracteristicile generale.

7. Sanatate si ingrijire

Vezi caracteristici generale.

8. Defecte usoare

Corp intins, cap si coroana imperfecta, gat lung, urechi putin subtiri sau pliate, piele lasata, o gusa mai mare, usoare defecte ale culorii. Din punct de vedere coloristic sunt permise defectele prezentate in caracteristicile generale. Orice abatere de la caracteristicile generale.

9. Defecte grave

Deformari corporale. Forma a capului imperfecta, coroana nedefinita, una sau ambele urechi ridicate temporar. Mai putin de 38 cm si mai mult de 45 cm lungimea urechilor, putin puf, urechi subtiri sau pliate, gusa prea mare, blana prea scurta. Din punct de vedere coloristic sunt valabile defectele stabilite in rasele de pornire sau in caracteristicile generale. Orice abatere de la caracteristicile generale.

Dinamica greutatii corporale
Varsta(luni) 1 luna 2luni 3luni 4luni 5luni 6luni 7luni 8 luni
Greutatea(kg) 0,65kg 1,4kg 2,4kg 3,3kg 4,0kg 4,7kg 5,4kg 6,0kg
Raportează
licadanila 1 March 2015  
Berbec cu desen - mantie
Standardul rasei de Iepuri Berbec cu desen (mantie)

Grila de evaluare :
1 - Forma corpului și tipul – 20 puncte
2 - Greutatea --------------– 10 puncte
3 - Parul –-------------------- 20 puncte
4 - Capul și urechile--------- – 15 puncte
5 - Desenul respectiv --------– 15 puncte
6 - Culoarea –---------------- 15 puncte
7 - Sănătate și îngrijire -----– 5 puncte

1. Forma corpului și tipul
Corpul este lat, masiv, îndesat dar nu bleg. Trunchiul apare scurt, lat în umeri, cu partea din spate bine definită și rotunjită.
Ceafa este scurtă, puternică și cu partea gâtului scurtă. Picioarele sunt scurte, drepte și foarte puternice. Iepuroaica este ceva mai fină, totuși trebuie să aibă și ea o formă a corpului masivă. O gușă nu prea mare, corect formată, este permisă la femele.

2. Greutatea
Greutatea minima = 4,50 kg,
greutatea normala = 5,50 kg,
greutatea maximă = 9,00 kg.

Evaluarea greutății :
de la 4,50 kg – 5,00 kg ---- 8 puncte
de la 5.00 kg – 5,50 kg -----9 puncte
de la 5.00 kg – 9.00 kg –-- 10 puncte

3. Părul
Puful este foarte dens și are un păr bun, egal peste tot, nu prea aspru. Lungimea părului este de cca. 4 cm. Urechile sunt bine acoperite cu păr.

4. Capul și urechile
Capul este un cap specific de berbec, care trebuie sa fie bine definit atât la mascul, cât și la femelă. Trebuie să fie scurt, cu fruntea și partea botului late și cu un nas puternic curbat (nas acvilin), iar zona obrajilor este bine dezvoltată. Ochii sunt mari și nu băgați înauntru.
Urechile prezintă la baza mărgele (coroana) bine dezvoltate și împreunate si sunt purtate pe ambele parți ale capului în forma de potcoavă, in mod tubular, cu deschizătura spre interior. Urechile sunt late, cărnoase și bine rotunjite la capete. Lungimea urechilor este intre 38 cm si 45 cm, măsurate cu tot cu coroană.

5. Desenul respectiv al mantonului
Capul inclusiv urechile, este cuprins de culoarea desenului. În mijlocul frunții trebuie să fie o pată albă. O pată mai lată sau cu puțin stropi albi pe lângă, nu se consideră defect.
Mantaua maxilarului și buza de jos trebuie să fie albe. Trunchiul este inclus în desenul mantonului, nu are pete albe. Desenul acoperă în forma unui manton spatele de la gât până la baza cozii. Pete albe pe gât, până la omoplați, nu se iau în considerare.
Pieptul trebuie să fie complet alb. La fel și membrele și partea de jos a cozii. Burta trebuie să fie predominant albă, petele individuale de culoare nu se iau în considerare. Culoarea de bază nu se ia în considerare decât pe acoperirea desenului.

6. Culoarea
Sunt acceptate toate culorile în afara celei argintii .
Sunt valabile cerințele coloristice reprezentative fiecărei varietăți de culoare, la culorile gri și galben sunt valabile caracteristicile generale.

7. Sănătate și îngrijire
Vezi caracteristici generale.

Defecte ușoare
Din punct de vedere al culorii sunt valabile defectele menționate la varietățile corespunzătoare; pentru nuanțele de gri caracteristicile generale.
Pete mici albe în montura ochilor, obrajilor, botului. Pata de pe frunte lipsă. Buza inferioară parțial colorată. Montura albă maxilarului lipsă.
Desenul mantalei neregulat. Puține pete pe piept. Pete colorate pe membre. Partea superioară a cozii necolorată, cu pete. Burtă predominant colorată. Fire albe în culoarea desenului (în manta). Culoarea de bază impură, deschisă.

Defecte grave
Din punct de vedere al culorii (idem defecte ușoare).
Cap într-o culoare. Predominarea culorii albe pe cap. Buza inferioară complet colorată. Pete albe pe urechi. Pată pe nas. Desenului mantalei neconcludent, cu pete albe. Pete de desen pe piept, partea superioară a cozii albă. Partea inferioară a cozii de culoarea desenului, la fel și membrele și burta. Prea multe fire albe prezente în desen. Devieri însemnate a culorii de bază. O altă culoare a ochilor, gheare colorate.
Raportează
EduardBotosani 18 November 2014  
..treaba serioasa cu berbeci astia, bafta multa !
Raportează
licadanila 18 November 2014  
:) Multumesc frumos!
Asemenea si dv!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.